Belka
Wtorek, 30 Września 2025   imieniny: Wera, Zofia, Honoriusz
Rejestracja Witaj: Gościu, Zaloguj się
 
Belka
 
 

Obchody Światowego Dnia Żywności w Siedlcach

Data publikacji: 2017-10-13, Data modyfikacji: 2017-10-13
A A AWydrukDrukuj  
 
Obchody Światowego Dnia Żywności w Siedlcach

W dniu 17 października 2017 r. obchodzony jest „Światowy Dzień Żywności”. Z tej okazji Bank Żywności w Siedlcach organizuje przemarsz ulicami miasta Siedlce oraz happening ph. „Szkoła niemarnowania jedzenia”.

Uczestnikami przemarszu będą dzieci i młodzież 11 szkół z Siedlec oraz powiatu siedleckiego. Spotykamy się o godz. 11.30 na Skwerze Tadeusza Kościuszki, następnie przejdziemy chodnikiem przy ulicy gen. Kazimierza Pułaskiego-Armii Krajowej-Józefa Piłsudskiego na Plac gen. Władysława Sikorskiego.

W drugiej części wydarzenia dzieci i młodzież zaprezentują sposoby na zapobieganie marnowania żywności, udzielą kilku wskazówek jak przechowywać żywność oraz jaki ma to wpływ na środowisko.

Honorowy Patronat nad obchodami „Światowego Dnia Żywności w Siedlcach objął Prezydent miasta Siedlce Wojciech Kudelski.

Według najnowszych danych niemal 35% Polaków przyznaje się, że zdarza im się wyrzucać żywność. Wśród produktów, które najczęściej lądują w koszu, są pieczywo i wędliny. Najczęstszą przyczyną wyrzucania żywności jest przegapienie terminu przydatności do spożycia. To wyniki najnowszego badania „Nie marnuj jedzenia 2017”.

Żywność marnują już dzieci

Zjawisko marnowania żywności dotyczy nie tylko osób dorosłych. Takie zachowania można zaobserwować także u dzieci. W największych ilościach młodzież pozostawiała niezjedzone ziemniaki, a następnie pieczywo, owoce, warzywa, jak wynika tym razem z badań realizowanych na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji (SGGW). Uczniowie ogółem pozostawiają niezjedzone około 25 g produktów dziennie, co w przeliczeniu na rok daje ponad 8 kg zmarnowanej żywności.„Należy podkreślić, że dane dotyczą głównie pozostawianych porcji na talerzu, a nie wszystkich wyrzucanych produktów w domu np. przeterminowanych lub nieświeżych, zatem ilość zmarnowanej żywności przez młodzież mogłaby być znacznie większa – uzupełnia dr inż. Maria Kowalewska, dyrektor ds. edukacji Federacji Polskich Banków Żywności.

Okazuje się, że jedną z przyczyn marnowania jedzenia przez uczniów są zbyt krótkie lub zbyt wczesne przerwy obiadowe w szkole. Jak wynika z raportu Najwyższej Izby Kontroli w 11 z 20 kontrolowanych szkół nie zapewniono 20-minutowej przerwy przeznaczonej na spożycie obiadu przez wszystkich chętnych uczniów. „W szkołach tych obowiązywały 15-minutowe przerwy, a w niektórych również 10-minutowe. Zdarzało się również, że obiady były wydawane już od godziny 9.20” – dodaje Stanisław Dziwisz, doradca ekonomiczny delegatury NIK w Krakowie.

Banki Żywności ponawiają apel do dyrektorów szkół, aby wydłużyć przerwę obiadową do 30 minut. Zasadność wydłużenia przerw obiadowych dostrzegają także rodzice uczniów. Ponad 37% ankietowanych rodziców, dla opracowania NIK, wyraziło opinię, że funkcjonująca w szkole przerwa przeznaczona na spożycie obiadu była zbyt krótka.

Banki Żywności celebrują Światowy Dzień Żywności

W Polsce o pełne wykorzystanie produktów spożywczych walczą Banki Żywności. Tworzą system, w którym wszelkie nadwyżki, dzięki hojności darczyńców, mogą być błyskawicznie przekazane osobom najbardziej potrzebującym. Banki Żywności to również sztab ekspertów, którzy o zdrowym odżywianiu, ale i o smacznej kuchni wiedzą wszystko. Z okazji Światowego Dnia Żywności Banki Żywności zorganizują ponad 30 wydarzeń specjalnych w całej Polsce. Będą to happeningi, warsztaty kulinarne lub konferencje. Wydarzenia są organizowane z myślą o dzieciach i młodzieży, aby zmieniać nawyki i zachęcać do ograniczania marnowania żywności oraz odżywiać się prawidłowo. Partnerem strategicznym obchodów jest sieć handlowa Lidl, który od lat wspiera inicjatywy podejmowane na rzecz walki ze zjawiskiem marnowania żywności.

Bank Żywności Siedlce , Źródło artykułu: Bank Żywności Siedlce , Autor zdjęć: Bank Żywności Siedlce
 
Komentarze
Brak komentarzy, Twój może być pierwszy!
Autor:
Kod z obrazka:
Puste pole z komentarzem
Puste pole z podpisem
Wyszukaj
 
Kreska
Dodaj artykuł
 




Brak sond
 
Newsletter
Bądź na bieżąco z nadchodzącymi imprezami. Zapisz się na bezpłatny newsletter.
 
 
siedlecki

Powiat siedlecki - leży w województwie mazowieckim, a jego siedzibę stanowią Siedlce. W skład liczącego 81 tys. mieszkańców powiatu wchodzi gmina Mordy, Domanice, Korczew, Kotuń, Mokobody, Paprotnia, Przesmyki, Siedlce, Skórzec, Suchożebry, Wiśniew, Wodynie, Zbuczyn.

Prawie 98% ludności mieszka na terenach wiejskich. Plusy wynikające z rolniczej funkcji powiatu to turystyka związana z odpoczynkiem i rekreacją wśród spokoju i ciszy. Zapraszają do tego gospodarstwa agroturystyczne i wiejskie pensjonaty. Szczególną frajdę z pobytu będą mieli najmłodsi. Istnieje bowiem możliwość zapoznania ich ze zwierzętami gospodarskimi. Na nasz pobyt korzystnie wpłynie także zdrowa i ekologiczna żywność.   

 

Zgłoś uwagi - uzupełnij wszystkie pola